home skulpture projekti film i video keramika fotografije cv / kontakt
 

SUOČAVANJE

 
  Katica i ja
kosa spirala

                               Multimedijalni projekat                          

                                       

                                             SUOČAVANJE

 

 

Autori :   Srđan Vukajlović                                                             

                          Katica Pavelka Vukajlović

 

Ona je bila prilično uspešna u ulozi umetnice keramičarke ( nagrade, izlaganja) onda je srela njega. Venčali su se. Ona je rodila dete i onda prešla u ulogu majke i domaćice. Povremeno vrlo nezadovljna novom ulogom ( rad, briga, odgovornost... ) i nemoćna da poveže dve uloge ( čak i najbliža okolina nema dovoljno razumevanja ). Retki izleti u staru ulogu izazivaju grižu savesti ( zanemarujem dete, nisam dobra majka i supruga). Dugo bavljenje domaćistvom stvara drugu grižu savesti ( ja sam neuspešna umetnica ) Za 12 godina od kada se dete rodilo skuvala je stotine ručkova ispeglala stotine metara pelena i veša. Posledica toga je osećaj nezadovoljstva, frustracije i donekle promašenosti.

 

On je bio prilično neuspešan u ulozi umetnika, vajara, keramičara. Kada se rodilo dete povremeno je pokušavao  da bude od pomoći u kući i oko deteta (... Žene treba da se bave decom i kućom jer to je njihova’’ prirodna’’ uloga... ). On je ipak najradije  bio umetnik. Za 12 godina od kada se rodilo dete napravio je 3 izložbe i primio nekoliko nagrada. Posledica je izvesni osećaj uspešnosti i porast samopouzdanja.

 

Ona je sada spremna da makar zbog ove izložbe i ponude da bude odmenjena u kući ponovo preuzme ulogu umetnice keramičarke.

 

On je sada spreman da makar zbog ovog projekta i izložbe preuzme ulogu domaćice, kuvarice, čistačice i peglarice i tako pomogne da ona ponovo uđe u ulogu umetnice.

 

Cilj  : 

Pokazati  da umetničko delo (ili kultura) nastaje udruženim radom zajednice. To nije zadatak koji umetnik obavlja sam.

 

 

Izložba

 

Izložba se sastojala od dva video rada i pet grupa keramo- skulptura.

 

Video radove  je osmislio i realizovao S. Vukajlović. Jedan video rad prikazuje radni dan Katice Pavelke Vukajlović u ulozi domaćice i praćen je njenim razmišljanjima o svom životu i ulogama koje kao umetnica i žena igra u društvu.

Drugi video rad prikazuje radni dan S. Vukajlovića u ulozi domaćice i njegovo razmišljanja o muškim i ženskim ulogama u društvu.

 

Keramo skulpture je osmislila i realizovala Katica Pavelka Vukajlović u klasičnoj tehnici keramike.

Katica      Film Katica
Srdjan
kata i ja 500
     Film Srdjan
  spirale2 KaticaKATICA CV
  spirala 3
spirala grupa
spirala 2
 
  spirala 2  
  spirala 3  
  izlozba
spirala 3 500
 
 
izlozba 500